středa 4. prosince 2013

Vzorky destilátů od Flaviar: Tentokrát v duchu španělské inkvizice

Nechávám si posílat vzorky destilátů přes službu Flaviar, které jsou tematicky laděné (koňak, rum, tequilla atd.). Člověk tak může jednoduše narazit na zajímavé značky, které nemusí být u nás k dostání nebo je jednoduše nezná. Na druhou stranu – ne vždy se to ale Flaviaru povede. Například většina tequilly mně vůbec nechutnala a šla ihned do dřezu.
 

Poslední zásilka mě ovšem potěšila. Španělské brandy jsem proto seřadil podle toho, jak mně chutnaly. Navíc jsem zkusil najít české prodejce. Za nejlepší vzorek považuji Gran Duque De Alba XO. Nejslabší pak Romate Uno en Mil Solera Gran Reserva. Názor je to ale čistě subjektivní.

Gran Duque De Alba XO

Tato ušlechtilá brandy zrála 15 až 20 let v amerických dubových sudech, které byly předtím použity ke „staření“ sherry. Má tmavou, velice specifickou barvu s výraznými odlesky a jemnou, elegantní a komplexní vůni s nádechem čerstvých švestek, rozinek, cedrového dřeva a vanilky. Chuť je hřejivá, sametová, s příjemně dlouhým závěrem a náznaky datlí.
 

Prodej v Česku

Osborne Carlos I Imperial

Osborne Carlos I Imperial je údajně to nejlepší, co tato pálenice nabízí. Tradiční španělská brandy z oblasti Jerez, která zrála systémem „solera“. Brandy je vyrobena pouze z odrůd Airem, v tradičních měděných sudech „Alquitaras“, a následně zraje v amerických dubových sudech 
v průměru 20 let. Brandy má plnou a vyváženou chuť s jemně sametovým závěrem.

Prodej v Česku



Mascaro Ego X. O. 

Mascaro Brandy Ego XO je výjimečná brandy, která v průběhu výroby prochází dvojí destilací. Následně je uložena do prvotřídních francouzských dubových sudů k osmiletému odpočinku, díky čemuž potěší příjemným aroma vanilky a dubového dřeva. Chuť má silnou s nádechem krému 
a pražených ořechů s lehce pálivým nádechem. Finiš je vybalancovaný, jemný a elegantní. Je výborným doplňkem k vysoce kvalitním doutníkům.
 

Prodej v Česku

Fernando De Castilla Solera Gran Reserva 


Fernando de Castilla Solera Brandy zraje po dobu 5 až 6 let systémem solera, což je tradiční dynamická metoda, při které jsou míchány různé ročníky a poté společně zrají ve vybraných sudech. Jednotlivé sudy této brandy jsou vybírány týmem odborníků a individuálně selektovány pro míšení. Fernando de Castilla Solera Reserva Brandy má zlatou mahagonovou barvu a pyšní se elegantním, ovocným aroma. Její chuť je komplexní, vybalancovaná a harmonická.
 

Prodej v Česku

Romate Uno en Mil Solera Gran Reserva 

Pálenice Romate byla založena již v 18. století v oblasti Jerez. Brandy Remote Uno en Mil Solera Gran Reserva je unikátní v tom, že zraje v jednom z amerických dubových sudů. Nejsou ovšem míchány. Brandy zraje více než 36 měsíců a v tomto případě rovných 12 let.
 

Prodej v Česku: zatím jsem nenašel

Mrkněte na Flaviar.com


Žádné komentáře:

Okomentovat