čtvrtek 15. května 2014

Tip na výlet: restaurace Na Štěpáně

S přáteli z Mělníka jsme minulou sobotu vyrazili na Slavnosti chřestu, které se konaly v Hostíně u Vojkovic. Bohužel bylo pěkně, takže slavnosti místo pohodové atmosféry připomínaly rojení sarančat v Africe. To je tak, když se Pražáci přijedou podívat, jak vypadá pole. Po několika minutách marného postávání jsme se probojovali zpět k autu a zajeli si spravit náladu do restaurace Na Štěpáně. Maruška prostě ví, kam vzít hosty!

Velmi příjemný zájezdní hostinec Na Štěpáně (oficiální název) stojí u bývalého přívozu na Mělník. Od roku 1902 tu cestu přes Labe urychluje krásný celokovový Štěpánský most. V Rakousku-Uhersku byl most podobné konstrukce postaven jen zde a pak přes Tisu u Tokaje. 

A co si Na Štěpáně dát dobrého? Na výběr máte ze sezónní nabídky (např. chřestové speciality, ryby, divočina atd.) nebo menu. V době naší návštěvy probíhalo ono chřestové běsnění, takže se Veronika rozhodla pro výborný bílý a zelený chřest se sýrovou omáčkou. Já jsem si dal dušenou kýtu z kokořínského divočáka v zeleninovém základu a k tomu bylinkové špecle. K masu jsem si s gustem dával silný jus se sirupem z květu černého bezu. 


Obojí bylo výborné. Na závěr jsme se rozhodli pro staročeský povidloň s mátou a malinovým sorbetem. Oběd byl znamenitý a myslím, že restaurace nabízí úroveň služeb, na které byste chtěli narazit v každém koutu republiky. Bohužel je spíše výjimkou. 
Jedinou výtku můžeme mít snad jen k organizaci, resp. kapacitě. Jednu chvíli to vypadalo, že restaurace kvůli náletu kobylek z Prahy zkolabuje. Jenže co naděláte, když se k vám nastěhuje celý panelák. Pokud chcete restauraci navštívit, udělejte si raději rezervaci. Věřím ovšem, že v méně hektické dny to bude v pohodě.

Tip pro víkendové povaleče 

Po obědě zajděte za restauraci, kde je připravena malá naučná stezka s výběhem pro exotická zvířata (ovce, poníci nebo králíci). Pro lidi unavené vydatným obědem jsou tu i lavičky, na které se můžete pohodlně natáhnout a odpočívat. Věřte, že do Prahy se vám nebude chtít vůbec vrátit. 



Web restaurace nastepane.com



Žádné komentáře:

Okomentovat