čtvrtek 5. března 2015

Koňak, který u nás bohužel nekoupíte: Geffard Vielle Grande Champagne Reserve

Tenhle koňak v Česku pravděpodobně neseženete, což je velká škoda. Rodinná firma Henri Geffard se nachází v samém srdci oblasti Grande Champagne, kde vyrábí koňak a další dobroty už od roku 1840. 

V současné době spravují hezkých 30 hektarů vinic. Pálenka se získává výhradně z odrůdy Ugni Blanc. Všechny „eau de vie“ zrají v sudech z limousinského dubu, díky čemuž během zrání získávají krásnou zlatou jantarovou barvu. V průběhu zrání se vypaří každý rok 3–4 %. 




V nabídce mají čtyři typy koňaku – mladý jako aperitiv, VSOP, reserve a velmi starý koňak, který se doporučuje jako digestiv. Řada jejich destilátů získala ocenění v mezinárodních soutěžích.




Poznámka z ochutnávky

Koňak Geffard Vielle Grande Champagne Reserve Cognac zrál v dubových sudech po dobu 25 let. 




Barva: odstíny červené, zlatavé

Vůně: meruňka, pomeranč, skořice

Chuť: ovoce, med, bohatý nádech 
dubového dřeva

Závěr: dlouhý závěr, jak se sluší na koňak tohoto typu
Doporučení

Geffard Vielle Grande Champagne Reserve Cognac je výborný koňak za velmi slušnou cenu (cca 50 euro). Pokud ho na svých cestách objevíte, neváhejte si láhev koupit. Poměr cena a kvalita je opravdu vynikající. 

Související články

Léčba koňakem: Cognac Pierre Ferrand Selection Des Anges
Cigar Club Cognac XO Jean Fillioux
Frapin Multimillésime No 5 Cognac
Hezký koňak pro začátečníky: Ragnaud Sabourin Alliance No 4 (VS)
Koňak z revolučního roku: Frapin Château de Fontpinot Millésime 1989
Cognac Audry Exception
Daniel Bouju Sélection Spéciale Grande Champagne Cognac
Nové kousky do sbírky: koňaky Godet 1981 a AE Dor XO Carafe Nolly
Malé radosti z oblasti Cognac
Radosti z Cognacu: Bache Gabrielsen VSOP Fine Cognac



pátek 27. února 2015

Léčba koňakem: Cognac Pierre Ferrand Selection Des Anges

Nic chlapa nesejme tak, jako lehká rýmička. Na kurýrování jsem si vybral Cognac Pierre Ferrand Selection Des Anges, který by mně snad mohl dodat potřebnou sílu. Koňak zrál více než 30 let v dubových sudech. Ve své sbírce mám již jejich koňak Pierre Ferrand Ancestrale, kterého se ročně vyprodukuje pouze 300 lahví. 


Palírna Pierre Ferrand a jejich vinice o rozloze 60 hektarů se nachází přímo ve „zlatém trojúhelníku“ oblasti Grande Champagne. Specializují se na staré a ještě starší koňaky. Palírna se nachází v obci Angeac, na severu města, na jílu a vápencových kopcích ovlivněných vzduchem oceánu. 

Cognac Pierre Ferrand Selection Des Anges
Poznámky z ochutnávky

Barva: jasná, jantarová
Vůně: lehké tóny medu, oříšků a meruněk 
Chuť: výraznější, chuť sušeného ovoce s tóny vanilky
Závěr: mix koření

Doporučení

Věřte, že je to fakt výtečná záležitost, kterou budete chtít mít doma, a to nejen pro případy rýmiček a nachlazení. Krásná vůně, delikátní komplexní chuť. Jeden z těch koňaků, ke kterým se budete rádi vracet. 


čtvrtek 5. února 2015

Rum z Trinidadu: Zaya Gran Reserva 12 y. o

Po jedné rozlučce s kolegou, na které jsem bohužel nestihl být, mně na stole zůstala lahev se zbytkem rumu Zaya Gran Reserva 12 y. o. Byl to vlastně malý zázrak, že mi tam něco málo nechali. O některých rumech z Trinidadu jsem psal již dříve.

Trinidad a Tobago

Trinidad je nejjižnější karibský ostrov a největší z 23 ostrovů tvořících stát Trinidad a Tobago. Zemědělství bylo až do krize ve 30. letech orientováno spíše na produkci kakaa než cukrové třtiny. Přesto na Trinidadu prosperuje několik výrobců rumů. 

Zaya Gran Reserva 12 y. o

Jde o méně známý prémiový rum, který zraje nejméně 12 let v sudech z bílého dubu po whisky nebo bourbonu. Rum Zaya Gran Reserva 12 y. o. je tmavě hnědý s nádechem výrazné jantarové barvy. V chuti i vůni dominuje především vanilka, melasa a karamel. Rum je tedy sladší povahy. 
Zaya Gran Reserva 12 y. o
Rum v emigraci

Zajímavostí je, že rum Zaya je na Trinidadu vlastně v emigraci, protože se dříve vyráběl v Guatemale. V destilérii Industrias Licoreras de Guatemala se ovšem rozhodli věnovat výhradně portfoliu značky Zacapa a výrobu rumu Zaya přesunuli na Trinidad. Dnes se tento rum vyrábí v destilérii Angostura.

Poznámky z ochutnávky

Aroma: vanilka, ovoce, cukrová třtina, zuhelnatělé tóny.
Chuť: středně sladká a tělnatá, cítíme vanilku, skořici, čokoládu. 
Závěr: středně dlouhý. 

Ocenění

San Francisco 2007 Spirits Competition Double Gold
Ministry of Rum, Miamy Tasting 2009 Gold Ministry of Rum, Miamy Tasting 2009 Gold
Beverage Testing Institute Rating: 89

Související články

Tip na dárek: Dos Maderas P.X.5+5 10YO, Ron Añejo Superior Reserve
Rum z Guatemaly: Botran Anějo Reserva
Pozdrav z Nikaragui: rum Flor de Caňa
Báječný objev: rum Arcane Extraroma 12 Y. O.
Rumy z Kostariky