středa 19. února 2014

Výlet do maďarských lázní a za dobrotami

Každý rok vyrážíme v zimě s přáteli do Budapešti prohřát kosti a lehce naládovat žaludky. S Veronikou jsme se tentokrát rozhodli jet z Prahy nočním vlakem. Říkali jsme si, že se prospíme v lůžkovém voze a neztratíme jeden den cestováním. Taková jízda má sice do romantiky Orient Expresu daleko, ale celkově to byla příjemná zkušenost. Až na dělení vlaku v Břeclavi, kdy rozsvítili světla ve všech vagónech – včetně našeho lůžkového. Bylo to kolem čtvrté hodiny ráno.




V Budapešti jsme našli ubytování téměř v centru přes portál Airbnb.com, a to za velmi příjemné cca 4 tisíce za třípokojový byt pro šest osob na celý víkend. Mimochodem – slečna „ubytovatelka“ měla velmi netradiční maďarské příjmení Rubesch. Říkala, že jsou v Maďarsku snad jediní. Nedivím se.

Páteční odpoledne jsme příjemně proflákali v Széchenyiho lázních, ve kterých se za poslední roky nic nezměnilo. Až na ceny služeb, hlavně masáží a občerstvení. Chápu, mají krizi, ale pivem za 50 Kč to Maďaři asi nezachrání. Cena vstupu je ovšem stále velmi férová.

V sobotu jsme vyrazili na trestnou výpravu do známé tržnice v centru, kde jsme nakoupili klobásky všech tvarů, druhů a vůní. Plus trochu tokajského a pálenky. Osobně jsem jich nabral asi tak tři kila a „utratil“ asi jako za jednu maličkou klobásku v českých delikatesách. Jednu chvíli jsem přemýšlel, že budu klobásky do Česka vozit. Výtečná je například jelení klobáska s paprikou od firmy Balatoni József. Doporučuji v tržnici vyhledat a nakoupit!




Z tržnice jsme zamířili do restaurace Fatal Éterem, kterou jsme již při minulé návštěvě přejmenovali na „Fatal Error“. Nikoli ovšem kvůli kvalitě, ale porcím, kterých by se zaleklo i tatarské vojsko. Místní „pálinka“ před jídlem sice pomohla, ale i tak většině z nás část jídla zůstala na talíři. Pokud si rádi „dopřejete“, rozhodně do Fatalu zajděte.



Z restaurace jsme se odkutáleli do starobylých tureckých lázní Rudas. Oproti Széchenyiho lázním je to mírný kulturní šok. Zkrátka první polovina 16. versus začátek 20. století. Nicméně povalování v lázních, přebíhání mezi bazénky s teplotou od 28 do 42 stupňů Celsia bylo skvělé.





Pokud si chcete užít prodloužený víkend, Budapešť bude vždy dobrá volba za rozumnou cenu. 

Zde je několik tipů na závěr:

Tip 1: Berte si raději žluté taxíky. Je u nich větší šance, že vás neoberou. Cenu doporučuji brát podle taxametru, a ne odhadu, domluvy s taxikářem.

Tip 2: Zajděte se podívat na břeh řeky před maďarský parlament, kde je netradiční památník – boty a botičky na břehu řeky. Je to vzpomínka na lidi, kteří zde byli za druhé války popraveni a hozeni do řeky.

Tip 3: Projeďte se linkou metra čísla 1, která jede právě k Széchenyiho lázním. Přijde vám, že je to linka tramvaje zakopaná několik metrů pod zemí. Linka je zapsána na seznamu UNESCO, je nejstarší v Evropě a druhá nejstarší na světě.

Tip 4: Navštivte jakoukoli maďarskou cukrárnu nebo kavárnu a vyzkoušejte výtečné dezerty. Minulý rok jsme byli spokojeni v Royal Café.

Tip 5: Zajděte do lázní a na trhy, o kterých píšu výše. 



Žádné komentáře:

Okomentovat