středa 9. dubna 2014

Armaňak Clos Martin XO Folle Blanche

Další malý objev, na který jsem nějak pozapomněl. Armaňak Clos Martin XO Folle Blanche je vyráběn destilací vyzrálého vína odrůdy folle blance, a to výhradně z apelace Bas Armagnac.  

Zajímavé je, že je to jedna z mála odrůd, která přežila smrtící vlnu fyloxery v 70. letech 19. století. Dnes je nesmírně vzácná a pěstuje se ve Francii pouze na malém území.  

Armaňak má silný ovocný charakter, doplněný o lehké tóny vanilky, sušeného ovoce a tabáku. Osobně si nemůžu pomoct, ale ze všeho nejvíc tam cítím lískové oříšky. Clos Martin XO Folle Blanche destilát ležel v dubových sudech 15 let před lahvováním.





úterý 8. dubna 2014

Báječný objev: rum Arcane Extraroma 12 Y. O. 0,7 l

Tento rum jsem koupil otci před cestou do Kostariky za odvoz a následné vyzvednutí na letišti ve Vídni. Po návratu jsem samozřejmě neodolal a rum z ostrova Mauricius vyzkoušel. Musím říct, že jsem se nechal v prodejně Warehouse „ukecat” na velmi zdařilý destilát. 

Především jeho vůně vás nenechá klidným. Veronika říkala, že jsem rum strkal pořád pod nos a nechtěl ho vlastně vypít. Ne nadarmo má rum v názvu „extraroma”.

Arcane Extraroma 12 Y. O. je dvanáctiletý rum z ostrova Mauricius, který je vyroben destilací výhradně čerstvé šťávy z cukrové třtiny. Díky svému originálnímu procesu zrání a blendování zachycuje rum Arcane Extraroma všechny odlišnosti vůní cukrové třtiny – od nejjemnějších až po nejaromatičtější tóny.

Jedná se o velice příjemný, zlatý rum, sladší a zároveň svěží chutě. Aroma je květinové s tóny banánů v čokoládě. Chuť je květinová, lehce kořeněná, medová, s tóny sušených banánů. Závěr je příjemný, hřejivý.



středa 2. dubna 2014

Aresti Syrah Reserva 2010 (D. O. Colchagua Valley Chile)

Někdy narazíte na víno, kterého byste nejraději koupili pořádnou zásobu a schovali ho před návštěvami do sklepa.

Syrah Reserva 2010 (D. O. Colchagua Valley Chile) z vinařství Aresti k němu určitě patří. Dali jsme si ho v Kostarice k bifteku Chateaubriand a díky vyššímu obsahu taninů ho skvěle doprovodil. Protože víno zrálo v malých sudech z francouzského dubu, mohli jste cítit náznaky vanilky.


Problém je v tom, že ho v Česku ani blízkém okolí nemůžeme sehnat. Dávám ho sem pro zapamatování a snad se někdy poštěstí na něj zase narazit. Web vinařství naleznete zde